EFOP-1.6.2

Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Tarpa Nagyközség szegregátumaiban

Kedvezményezett neve: MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület
Szerződött támogatás összege: 118 572 047 Ft
Támogatás mértéke: 100 %

Pályázat azonosító: EFOP-1.6.2-16-2017-00008

 

A projektet Tarpa Nagyközség Önkormányzata, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület közös konzorciuma valósítja meg, a konzorcium által elnyert támogatás összege 200 000 000 Ft.

 

A projekt kezdete: 2019.01.01.
A projekt befejezése: 2022.03.31.

 

 A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki, hogy kitörési lehetőséget nyújt azon mélyszegénységben élő családok részére, akik felzárkózását a lakhatási körülményeik akadályozzák legnagyobb mértékben. A cél elérését a Kormány önkormányzatok és államháztartáson belüli illetve kívüli non-profit szervezetek együttműködésével tervezi megvalósítani. A beazonosított szegregátumokban élő hátrányos helyzetű csoportok kitörésének esélyeit növelő humán szolgáltatások az átlagtól lényegesen gyengébb minőségben állnak rendelkezésre, és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés
korlátozott vagy teljesen hiányzik. Hasonlóan ehhez, a munkához jutás esélye ezeken a településeken az országos átlaghoz képest alacsonyabb. A konstrukciót az EFOP-2.4.1. Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal
(ERFA) konstrukciója egészíti ki a lakhatási beruházások támogatásával, illetve a Csillag szolgáltatóház és Csillag szolgáltató pont biztosításával. A lakhatási célú beruházások a társadalmi integrációt szolgálják: hozzájárulnak a
marganizált közösségeknek a többségi társadalomba történő fizikai és társadalmi integrációjához, és nem járulhatnak hozzá a szegregációhoz, az elszigetelődéshez és a kirekesztődéshez. Az ERFA pályázatról még nem született támogató döntés.

 

2020. január 18-án hagyományos falusi disznótort tartottunk. A résztvevők a hentes vezényletével megkezdték a disznó feldolgozását. A résztvevők serények voltak, aktívan kivették a részüket a munkálatokból. A jelen lévők ellátásaként toros hús készült, melyet jóízűen elfogyasztottak, illetve szomjukat üdítővel oltották. A családok egységes csomagot kaptak, amelyeket a hentes által feldolgozott húsokból állítottunk össze.

2020.03.07-én délután a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Házban minden megjelent hölgyet Csocsesz, a mulatós zene koronázatlan királya fogadta. A közel egy órás koncert alatt nagyon jó hangulat kerekedett, sok ismert dal elhangzott, a bátrabbak táncra is perdültek. Mindezek mellett egy szelet tortát és üdítőt is kaptak a jelenlévők. Nagy örömmel fogadták a meghívás során a jeles alkalmat, többen kiemelten megköszönték, hogy ilyen formában is gondolunk rájuk.

Júliusban elindult a Zöldség- és gyümölcstermesztő OKJ-s tanfolyam 23 fővel. A képzés gyakorlati része nem Tarpán valósult meg, hanem Jánkmajtis településen, ahová két műszakban voltak beosztva a résztvevők.

Az idei évben sem maradt el a táborozás. Augusztus 11-én 24 gyermek utazott el a tiszabecsi Vidám Delfin Szabadidő Táborba. Az ott eltöltött idő alatt rengeteg programot szerveztünk nekik, fürdőzhettek, sokat játszhattak, biciklitúrán, kenutúrán vehettek részt. Élményekkel feltöltődve érkeztek haza augusztus 14-én.

2020.09.24-én egy workshopon vehettek részt az érdeklődők, mely a munkahely megtartásához kapcsolódó mediálási tevékenységet foglalta magába.

2020.09.18-án lakossági fórum megrendezésére került sor, ahol a szociális bérlakásokhoz való jutás feltételeiről kaphattak tájékoztatást a megjelentek, a mentoráltak szép számmal képviseltették magukat, nagyon sokan szeretnének élni ezzel a pályázati lehetőséggel.

2020.09.25-én indult is a következő 30 fő részvételével, melyen a jelentkezők kerti munkás OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek. Mind az elméleti oktatás, mind a gyakorlati képzés Tarpa településen valósult meg.

 

 

2020.10.21-én egészségügyi szűrésre került sor a pályázat keretén belül, melyen bőrgyógyászati vizsgálaton, csontsűrűség vizsgálaton és szemészeti vizsgálaton vehettek részt a jelen lévők. A szegregátumból 20 fő vett részt a vizsgálatok valamelyikén, vagy mindegyiken. A vizsgálatok a járványügyi szabályok betartásával történtek.

2020.11. 23-án került sor az írásbeli vizsgára és 26-án szóbeli és gyakorlati vizsgarészre. Minden tanuló sikeres OKJ-s vizsgát tett.

2021.02.03-én workshopot tartottunk a közreműködő szervezeteknek.

2021.05.30-án gyermeknapi rendezvény volt, ahol átadásra került a falu központjában a játszótér.

2021.06.11-én workshopot tartottunk a közreműködő szervezeteknek, illetve a főbb társadalmi szereplők szemléletformálása is megtörtént.

2021.07.12-15-ig ismét táborozni vittük a gyerekeket Nagyhódosra.

2021.07.15-én Szatmári kiránduláson vehettek részt a gyerekek.

2021.08.08-án családi sportnapot tartottunk, ahol a résztvevők a tájfutást próbálhatták ki.

2021.12.22.: Karácsonyt tartottunk a megjelent résztvevőknek.