EFOP-1.6.2

Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Tarpa Nagyközség szegregátumaiban

 EFOP-1.6.2-16-2017-00006

Az 1. mérföldkő időszak alatt elindult a kőműves OKJ-s képzés 15 fővel, valamint a festő, mázoló és tapétázó OKJ-s képzés 15 fővel. Menet közben a kőműves csoportba 2 fő, a festő csoportba további egy fő került beiskolázásra. A kőműves képzés 2019. szeptember 9-én, a festő képzés 2019. október 14–én fejeződött be. A kőműves csoportból 4 fő, a festő csoportból 3 fő morzsolódott le a képzés során, a kőműves csoportban 13 fő, a festő csoportban 13 fő szerzett OKJ-s bizonyítványt.

Elméleti képzés - Kőművesek
Elméleti képzés - Festők
Gyakorlati képzés - Kőművesek
Gyakorlati képzés - Festők
Vizsga - Kőművesek
Vizsga - Festők

A kőműves csoport csak férfiakból állt, a festő csoportban több nő kapott lehetőséget, mint férfi. Az OKJ-s képzések befejezése után mindkét csoportban 2-2 kompetencia-fejlesztő tréninget valósítottunk meg 13-13 fő részvételével. A tréningek szociális, állampolgári, munkavállalói és önálló életvezetési készségek tréning, valamint álláskeresés, munkavállalás segítés tréningek voltak 30-30 óra időkeretben. A tréningek a hiányzó kompetenciák fejlesztését, és a munkavállalás segítését szolgálták.

 

  • A Csillag Szolgáltató Pontot az önkormányzat a projekt első szakaszában bérelt ingatlanon valósította meg. 2019. nyarán az önkormányzat megvásárolt egy árvizes ingatlant a szegregátum területén, amelyben a végleges a végleges Csillag Szolgáltató Pontot kívánja elhelyezni, de egyelőre nem tudja használatba venni. Az időközben elkezdődött ERFA projektben az egyik, szegregátumban lévő leendő szociális bérlakás felújításáig az ott lakó családot kellett az ingatlanban ideiglenesen elhelyezni. 2019. júniusban 6 fő, júliusban 7 fő, augusztusban 9 fő, szeptemberben 9 fő, októberben 9 fő, novemberben 8 fő, decemberben 11 fő vette igénybe a szolgáltatásait. Az összes bevont résztvevőből a második mérföldkő napjáig összesen 36 fő (24 nő és 12 férfi) vette legalább egyszer igénybe a szolgáltatásokat.
  • Hagyományőrző (szilva) nap: 2019. szeptember 28. (nagyrendezvény)
    A gyerekek a hagyományőrző nap előtt kézműves foglalkozáson vettek részt ahol dekorációt készítettek a sátorhoz, amelyekkel feldíszítették a hagyományőrző napon a sátrat. Szilvaleves készült üstben. Mocskostészta és szilvás kekszgolyó készült. 

A gyerekek nagyon élvezték a kekszgolyó készítését, mivel otthon nem szoktak süteményt sütni. Amíg a szülők főztek, a gyerekeknek kézműves sarkot állítottak fel a mentorok. A színpadon hagyományőrző zenekarok léptek fel. Az ebédet közösen fogyasztották el. Sajnos az időjárás nem kedvezett a rendezvénynek, de az eső ellenére elégedetten zárták a napot köszönhetően a finomságoknak, egymás társaságának, a kiváló zenés programoknak.

Egészségügyi szűrés

2019. november 22-én szerveztük meg az első egészségügyi szűrővizsgálatot, amelyen a Nyírségi Hospice Alapítvány az alábbi szűrővizsgálatokat
 végezte el (résztvevők száma 28 fő):

  • melanoma szűrés
  • szemészeti szűrővizsgálat
  • stroke vizsgálat
  • pajzsmirigy ultrahangos szűrés

Kora gyermekkori fejlesztő foglalkozások:
korrepetálás:

varrás tevékenység:

Elérhetőségeink:

Tarpa Nagyközség Önkormányzata
4931 Tarpa, Kossuth u. 23.
+36 45 488 006
hivatal@tarpa.eu